Vlašské ořechy loupané mají cenu zlata
Plod vlašského ořechu vypadá jako lidský mozek, možná také proto, abychom si uvědomili jeho důležitost.
Proč zařadit vlašské ořechy jako součást přirozené stravy
Omega 3 – nenasycené mastné kyseliny řadíme mezi tzv. zdravé tuky, které lidský organismus získává z potravy. K nim patří i omega-3 mastné kyseliny a ty se u většiny obyvatel Česka objevují na talíři jen výjimečně. Je to však důsledek současného vývoje, který zanedbal přísun přirozených potravin na náš stůl, a naopak na něj pokládá řadu nezdravých a někdy dokonce naprosto nevhodných jídel, jako jsou smažené hranolky, tatarské bifteky, vepřový bůček, hamburgery z necelozrnné mouky, pestrou plejádu alkoholických nápojů a jistě by se tu dalo vyjmenovat mnoho dalších příkladů. Na vlašské ořechy se lidé rozpomenou obvykle až v období adventu, kdy se peče cukroví, a to je chyba. Vlašské ořechy loupané cenu zlata opravdu mají, jsou to totiž v naší zeměpisné šířce jediný dobře dostupný přírodní zdroj s dostatečně velkým obsahem omega-3 mastných kyselin. Tolik jich nemají ani lískové ořechy, ani mandle, ani arašídy, kešu, para a makadamové oříšky.
B komplex – kromě vitamínu B12 v nich najdete ukryté všechny ostatní „béčkové“ vitamíny a stačí jen malá hrst, abyste pokryli denní potřebu těchto látek. Nemusíte pak polykat syntetické preparáty, s nimiž tělo mnohdy zápasí, neboť se nejedná o přirozenou organickou formu.
Výborný zdroj přírodního organického hořčíku – hořčík se vstřebává v tenkém střevě a je k tomu zapotřebí i několik dalších látek, především vitamíny skupiny B (B6), a ty v plodech vlašského ořechu najdete bohatě zastoupené. Hořčík bychom si měli dopřávat pravidelně ze zdrojů, kde se ukrývá ve větším množství, jde totiž o to, že jej současné potravinové suroviny, polotovary i samotné pokrmy obsahují mnohem méně, než před několika desítkami let. Větší spotřebu hořčíku mají také lidé, kteří musí čelit každodennímu stresu (školáci, studenti, duševně http://www.lidovky.cz/dusevne-nemocni-jsou-na-tom-jako-vozickari-pred-rokem-1989-rika-odbornik-1es-/zpravy-domov.aspx%3Fc%3DA160708_123440_ln_domov_sk pracující), těhotné ženy, kuřáci a konzumenti alkoholu a také každý, kdo holduje nezdravé stravě s nadbytkem bílého cukru a vymleté bílé mouky (sladkosti, dorty, bílé housky, rohlíky a běžný konzumní chléb).